A že pripravljate kaj ozimnice?
Jaz sem zaradi pomanjkanja časa pripravila bolj malo, se bom letos pustila razvajati z mamino ozimnico.
Sem pa vseen pipravila jedi, ki so pozimi pri meni nepogrešljive.
PARADIŽNIKOVA OMAKA Z ZELIŠČI (za 6 manjših lončkov)
3 kg paradižnika
3 velike čebule
6 strokov česna
sveža zelišča (rožmarin, bazilika, majaron, peteršilj, materina dušica, timijan .... po želji)
kokosova maščoba
1 žlica soli
2 žlici sladkorja
Paradižniku odstranimo "muho" in po želji semena (najhitrejši način je, da ga kar ožmemo, pri čemer je dobro imeti predpasnik, ker šprica; ožeto tekočino ni treba zavreči, iz nje lahko napravimo okusen smoothie - s kokosovo vodo, limono in banano ali hruško). Paradižnik narežemo na kose.
Čebulo in česen nasekljamo in v velikem loncu (v katerega bo šel ves paradižnik) popražimo na kokosovi maščobi. Dodamo paradižnik in kuhamo na srednjem ognju. Kuhamo tako dolgo, da voda izpari in dobimo gosto mešanico. Proti koncu dodamo zelišča, sol in sladkor. Spasiramo in še vroče vlijemo v vroče kozarce (jaz jih ogrejem v pečici na 50°C).
BRESKOVA MARMELADA Z BANANAMI
2 kg zrelih breskev
1 ali dve banani
200 g sladkorja
Breskve narežemo na koščke (lahko jih tudi olupimo, vendar jaz imam raje z olupom) po breskvah, premešamo in pustimo stati nekaj časa. Banane narežemo na koščke in jih dodamo pred kuhanjem. Vse skupaj kuhamo cca 15 - 20 min in še vroče vlijemo v vroče kozarce. Pokrijemo z prtom ali serveti, da se počasi ohlaja.
Trik moje mame: Možnost, da se jed pokvari, zelo zmanjšamo, če rob kozarca in pokrovček čisto do suhega obrišemo.
ČRNA MARMELADA IZ JAGOD IN ČRNEGA RIBEZA
1 kg jagod
200 g črnega ribeza
200 g sladkorja
Jagodam odstranimo zeleni del in jih razrežemo. Jagode črnega ribeza ločimo od vejic in jih zmešamo skupaj z jagodami. Posujemo sladkor, premešamo in pustimo stati nekaj časa. Nato po enakem postopku kot zgoraj pripravimo.
urska.pesemduse@gmail.com
urskakorun.com