Darilo bolečine

Vsi, ki stopamo po lastni duhovni poti se srečujemo z večjimi količinami sprememb. Nekatere so hitre in neopazne, druge postopne in prijazne, ampak slej ko prej pridemo do točke, ko nas stvari pošteno pretresejo, ko ni nič lahkotnega in svetlega v trenutku, ki ga preživljamo, ko bi z veseljem zavrteli čas nazaj in se spravili v varno (čeprav morda precej zatohlo) naročje vsega starega in poznanega.

Seveda to dolgoročno ne poskrbi za premike - zato tudi vztrajamo ali se vračamo na svojo pot spremembe in poskušamo znova.

Neizogibno se v takih situacijah razvoja srečamo tudi z globokimi bolečinami.
Zakaj so potrebne?
Razlogov je več.

Sprememba, ki je resnično korenita -kot že ime pove- v nas najprej doseže izkoreninjenje 'starega'. Vsak, ki je kadarkoli vrtnaril ali vsaj nabiral regrat ve, kako globoko lahko sežejo korenine ene take na videz nežne rastlinice.

Ko pa govorimo o naših čustvenih in psiholoških koreninah, pa so te lahko zelo globoke. Lahko segajo še pred naš čas, v psiho naših staršev, ki so nam podajali neko globoko zakoreninjeno in skrbno negovano idejo ali čustvo, ki ga mi v določenem trenutku nismo več prepoznali kot svojega in ga želimo odstraniti. In to je milorečeno težko, pogosto pa tudi boleče.

Ta 'družinski zaklad', ki je največkrat najbolj varovana skrivnost družine - včasih celo tako skrita, da je sploh ne vidimo takoj, ampak šele po mnogih letih raziskovanja- je istočasno vedno ključ do pomembne življenjske lekcije. Bolečina nam v takih stanjih pomaga prepoznati resnost situacije. Včasih je tako močna, da je skoraj fizična, v vsakem primeru pa je čustvena in psihološka. Takrat smo pretreseni, počutimo se brez temeljev, kot, da nam je nekdo sesul svet ali ukradel vse, kar je domačega, prijetnega in varnega.

Najpogosteje si takrat mislimo 'kaj mi je tega treba', ali razmišljamo o tem, da bi šli nazaj v poznane oblike delovanja. V takih trenutkih je zelo pomembno imeti stalno pred očmi, da se spreminjamo po lastni želji in da je to proces, ki traja. Naredimo si varno okolje, obkrožimo se z ljudmi, ki nas spodbujajo in si dajmo realne časovne okvirje za našo spremembo. Ne pričakujmo preveč in bodimo ljubeznivi do sebe. Če ne vemo kako, poiščimo nasvet ali podporo, ki nam bo stala ob strani.

Skratka –za vsako res globoko spoznanje je potreben čas in pogum. Tisti pogum, ki po definiciji ne pomeni odsotnost strahu temveč odločitev, da je navkljub strahu pomembnejše napredovati.

Vsako izkoreninjene starih, slabih navad ali čustvenih odzivov, ki nam ne koristijo več je namreč neke vrste rana, in medtem, ko jo celimo, se potrebujemo počutiti varno. Če delamo spremembe zavestno, se na to lažje pripravimo. Poleg tega je pomembno, da se medtem tudi ukvarjamo s tem, kakšni bodo naši novi načini delovanj.

Vesolje ne pozna vakuuma, in vsako odsotnost nečesa je potrebno nadomestiti z nečim novim.
V njivo, iz katere smo izkoreninili staro, nasadimo torej novo. To je torej tudi primeren čas za afirmacije, avtogeni trening ipd.

Še en razlog za bolečino je preprosto ta, da je vsako pomembno spoznanje neke vrste 'rojstvo'. Lahko je ta 'porod' navidezno hiter in trenuten, večinoma pa je posledica dolgotrajnih življenjski predpriprav.

Spoznanja tiste vrste, ki nastanejo šele po ločenosti  sebe od idej okolja (staršev itd), so redko lahkotna in iskriva 'aha-trenutek' spoznanja, ampak se v resnici za njimi skrivajo leta padcev, nerazumevanj, bolečin in podobnih neprilik. Ko se vse to nabere, pa pridemo lahko naenkrat do točke premika in vse zgleda hipno.

Razlog za to dolgotrajnost je, da so to globoka čustvena spoznanja, ki so del naše poti osamosvajanja, postajanja Jaz, čustvenega odraščanja, naše lastne resnice in zato nam jih ne more predstavit nihče drug. Potrebno je, da jih notranje, izkustveno začutimo in da nas pretresejo dovolj močno, da jih ne samo razumemo, ampak resnično zaživimo.

To je pomemben korak v osebni evoluciji smile !

Za primerjavo lahko damo nekoga, ki ve, da imajo v družini nagnjenje k srčni bolezni, a vseeno ne zaživi zdravo do lastnega prvega infarkta. Iz duhovnega stališča je pot naših čustvovanj in razmišljanj popolnoma enaka. Dokler se nam nekaj ne zgodi, tega ne bomo resnično ponotranjili.

Tako je naše 'rojevanje' lahko zelo raznoliko, karakter bolečine je povsem osebnega značaja in kar je nekomu lahko, je drugemu težko, vsako spoznanje, ki ga pridobimo pa je neprecenljivo.

Veliko darilo, ki nam ga bolečina prinese in podari za vedno in zavedno je torej Modrost.

Z Modrostjo pa pride tudi jasno vedenje, da ne rastemo navkljub bolečini - ampak prav zaradi nje.

S tem zavedanjem se podamo naprej po poti Duhovnih zakladov - več o tem naslednjič.

tongue   wink

Danes je prvi oktober  ... smile

smile  :prst:  :prst:  :prst:  :prst:

105

(13 odgovorov, vpisanih v Šamanizem)

Primoz zdravo,

mimo cele razlage zgoraj od Urške, še tole:

vsi žajblji imajo v principu čistilne in zdravilne lastnosti, že beseda Salvia izhaja iz latinske in pomeni Zdravitelj.
Beli žajbelj oz. čebelji žajbelj (Salvia apiana) pa je v angleščini imenovan tudi sveti žajbelj in je po šamanski in ezoterični tradiciji sveta rastlina, ki se uporablja samo za ta namen. Lahko se ga previdno pije v čaju, ni pa to nekaj, s čimer se razmetava.
Verjetno so skozi tisočletja enostavno preverili, da je najčistejši in ima njegov dim najvišjo sposobnost čiščenja. Najbolje da poskusiš, sam boš opazil razliko. Niti slučajno ni isto, kot z navadnim žajbljem.

Ves žajbelj nasplošno pa je močna rastlina, nosečnice npr. ne uživajo žajblja notranje, ker te lahko 'ščisti' tam, kjer najmanj želiš - in ti izplavi plod iz telesa, ravno tako lahko ustavi nastanek mleka v telesu ... itd.

Za zadah itd pa je tudi navaden verjetno čisto ok in popolnoma smiselno je, da ga prežvečiš, ker ti osveži in razkuži ustno votlino ...

106

(24 odgovorov, vpisanih v Umetnost)

Narekovala ti bom zapovedi, ki me jih je naučil moj sveti oče:

Usmeri svojo pozornost nase, vsak trenutek se zavedaj tega, o čemer razmišljaš, kar čutiš, česar si želiš in kar počneš. Vedno dokončaj, kar si začel. To, kar počneš, počni po najboljših močeh. Ne naveži se na nekaj, kar te lahko sčasoma uniči. Razvijaj svojo velikodušnost, tudi ko te nihče ne vidi. Z vsakim ravnaj, kot da je tvoj bližnji sorodnik. Uredi, kar si spravil v nered. Nauči se prejemati, bodi hvaležen za vsak dar. Nehaj se samodefinirati. Ne laži in ne kradi, saj s tem početjem lažeš in kradeš samemu sebi. Pomagaj bližnjemu, ne da bi ta postal od tebe odvisen. Ne želi si, da bi te posnemali. Delo načrtuj in načrte tudi izpolnjuj. Ne zasedi preveč prostora. Ne povzročaj nepotrebnega hrupa in ne izvajaj nepotrebnih gibov. Če nimaš vere, se pretvarjaj, da jo imaš. Naj te ne prevzamejo močne osebnosti. Ne lasti si ničesar in nikogar. Razdeljuj pravično. Ne zapeljuj. Jej in spi le toliko, kolikor je nujno potrebno. Ne govori o svojih osebnih težavah. Ne obsojaj in ne kritiziraj, kadar nisi seznanjen z večino dejstev. Ne sklepaj nekoristnih prijateljstev. Ne sledi modi. Ne prodajaj se. Spoštuj pogodbe, ki si jih podpisal. Bodi točen. Bližnjemu ne zavidaj dobrin ali uspehov. Govori le o najnujnejšem. Ne razmišljaj o koristih, ki ti jih bo zagotovilo tvoje delo. Nikoli nikomur ne grozi. Izpolnjuj svoje obljube.
V prepiru se postavi v kožo drugega. Priznaj, ko te nekdo preseže. Ne odstranjuj, ampak spreminjaj. Premagaj svoje strahove, vsak izmed njih je pravzaprav zakrinkana želja. Pomagaj drugemu, da si bo znal pomagati sam. Premagaj svoj odpor in se približaj osebam, ki jih želiš zavrniti. Ne počni nečesa zgolj zaradi tega, kar si o sebi slišal dobrega ali slabega. Svoj ponos pretvori v dostojanstvo. Svojo jezo pretvori v ustvarjalnost. Svojo lakomnost pretvori v spoštovanje lepote. Svojo zavist pretvori v občudovanje vrednot drugih. Svoje sovraštvo pretvori v človekoljubje. Ne ponašaj se niti ne žali samega sebe. S tistim, kar ni tvoje, ravnaj tako, kot bi bilo tvoje. Ne pritožuj se. Razvijaj svojo domišljijo. Ne ukazuj zgolj zato, ker uživaš, ko te nekdo uboga. Plačuj usluge, ki si jih deležen. Ne poskušaj v drugih do sebe vzbuditi občutij, kot so usmiljenje, občudovanje, naklonjenost, sočutje. Ne skušaj se od drugih razlikovati po videzu. Nikoli ne ugovarjaj, samo molči. Ne zabredi v dolgove, prevzemi in takoj tudi plačaj. Če koga užališ, se mu opraviči. Če si koga užalil javno, se tudi opraviči javno. Če ugotoviš, da si se zmotil, ne vztrajaj v zmoti iz ponosa ter takoj opusti svoje namene. Ne brani svojih preteklih mnenj samo zato, ker si jih izrekel ti sam. Ne shranjuj nekoristnih reči. Ne kiti se s tujim perjem. Ne fotografiraj se s slavnimi osebami. Nikomur ne polagaj računov, bodi sam svoj sodnik. Nikoli naj te ne določa tvoje imetje. Nikoli ne govori o sebi, ne da dopustiš možnost, da se boš spremenil. Sprejmi, da nič ni tvoje. Ko te povprašajo za mnenje o nekom, povej samo dobre lastnosti. Ko zboliš, se iz trpljenja uči, namesto da ga zasovražiš. Ne opazuj prikrito, temveč naravnost. Ne pozabi na svoje pokojne, toda nameni jim omejen prostor, da ne bodo povsem obvladovali tvojega življenja. V svojem domu imej vedno posvečeni kotiček. Ko nekaj opraviš, ne poudarjaj svojega truda. Če se odločiš delati za druge, počni to z veseljem. Če dvomiš, ali bi nekaj naredil ali ne, tvegaj in naredi. Ne skušaj biti svojemu partnerju vse; dovoli, da v drugih poišče tisto, česar mu ti ne moreš dati. Ko ima nekdo svoje občinstvo, ne hodi tja, da bi mu nasprotoval in kradel gledalce. Živi od denarja, ki ga zaslužiš sam. Ne bahaj se s svojimi ljubezenskimi avanturami. Ne širokousti se s svojimi šibkostmi. Nikoli nikogar ne obišči le zato, da ti mine čas. Prejemaj, da boš razdeljeval. Če meditiraš in te obišče hudič, ga pošlji meditirat ...

Povzeto iz knjige Alejandra Jodorowskega Učitelj in čarovnice

107

(24 odgovorov, vpisanih v Umetnost)

Navdihujoče ...  smile

http://www.youtube.com/watch?v=SolGBZ2f6L0#t=217

Pinastra je napisal/a:

Pa, smo tam. "v smeri, ki si jo želiš" - ravno o tem se sprašujem že nekaj časa in verjetno me je ravno napačna smer pripeljala do mojih težav. Kako veš, da je to kar si želiš res pravo? Kako ločimo nezdrave ego želje od tistih pravih? Recimo, da počasi ugotavljam, kaj so blokade in jih počasi predihavam in s tem odplakujem. Ali potem lahko pričakujem, da me bo intuicija vodila in da bom vedela, kdaj mi bo govorila intuicija in kdaj ego?

Nekako sem bila prepričana, da bi morale biti te moje pristne želje usmerjene v osebno intimno sfero, pa so mi sedaj priplavale na dan želje, ki se nanašajo na moje delo v službi in podiplomski študij, katerega sem zaradi bolezni opustila pred časom. In sedaj mi sploh ni jasno, ali bi se res morala vsemu temu posvetiti in na "stand by-ju" pustiti partnerki odnos, družino itd. Ali me res to osmišlja? Včasih se mi je zdelo, da svoje delo sovražim in da hodim v službo samo zato, da dobim plačo, sedaj pa ta preobrat.  Kako naj si to razjasnim?

Pinastra, razlogov za tako počutje je lahko več. Morda je tvoja želja po osebnem razvoju (študij itd) bila malo položena na stranski tir, ker si medtem imela pozornost na drugih področjih - zdravje, družina itd. Morda si jo tudi namenoma dala na stranski tir (podzavestno), ker si rabila energijo za družino. Slej ko prej pa stvari, ki so nedorečene in nedokončane pridejo nazaj na vrsto in kot kaže je tvoja želja po študiju povezana z globljo povezavo s sabo, s tvojim osmišljanjem življenja.
Če te berem malo nazaj - moram te razočarat, delo na sebi ni nikoli dokončno dokončan proces, vedno je še kaj, kar se najde na poti. Ampak to še ne pomeni, da pot ni prava, ali da mi nismo uspešni smile

Najvažneje je torej vedeti, kaj želimo, in to ni vedno enostavno. Intuicijo se vsekakor da razvit, to je tisti del nas, ki je najbolj v stiku z nezavednim, kjer so skrite vse informacije o naši resnični naravi. Ni pa to nekaj, kar se da storiti čez noč. Pomembno je tudi, da si vzamemo čas zase in ne izvajamo dodatnih pritiskov nase v stilu 'kaj mi pa je, saj pri teh letih bi moral/a že vedeti kdo sem, kaj si želim, kam hočem'. Stvari se zgodijo, ko so zrele in ne obremenjuj se s tem, da ne veš točno, kje si, ampak nadaljuj z majhnimi koraki.
Predihavanje blokad je super, to ti bo pomagalo, da se sprostiš v resnični 'sebi' in s časom bo slika, katere so tvoje resnične in kot praviš 'zdrave' želje postala jasnejša. Ne gre se toliko za zdravo ali nezdravo, prav ali narobe, kot se gre za to, da ti resnično začutiš, kaj si želiš.

Tudi če ti ni všeč, kar najdeš, ali je v nasprotju s tvojimi pričakovanji, to sprejmi. S tem, ko boš sprejela, si boš naredila čustveni in psihološki prostor za to, da spremeniš, kar želiš in malo po malo bo slika jasnejša. Tvoje pristne želje boš prepoznala po tem, da boš globoko v sebi začutila določen mir, stabilnost, neustrašnost pred izzivi, prijazno sprejemanje vseh mogočih ovir itd.

Ego je že v redu in ti dobro služi, če imaš ta vprašanja. To so prava vprašanja smile !
Intuicija pa se navadno skrije v tisti bolj tihi kot, kjer um ne ropoče cel čas in da prideš tja si vzemi mir, meditacije, sprehod ... karkoli rabiš, da boš začutila stik s sabo. Veliko je vredno najti te odgovore sam v sebi, ker je to naš najpomembnejši del samo-odkritja. Če ne boš zmogla sama, vedno lahko prideš na analizo in greš h komu na terapijo ali pogovor, ampak poskusi najprej sama.
To, kaj te osmišlja, in kaj je tvoj resnični jaz in kako gojiti povezavo z njim, je dejansko najpomembnejše vprašanje življenja, zato naj se ti nič ne mudi.

Za sprotno dobro počutje pa pomaga družina, ljubezen, šport, dobra hrana, zdravje, lepa glasba .. karkoli ti da podporo v vsakdanu, da si zgradiš neko točko, prostor notranje stabilnosti in se lotiš premika iz tega kraja znotraj tebe.
Vzemi si čas, skratka in začuti, kaj te osmišlja, potem pa se tega loti. Če si na pravi poti boš vedela tako, da se boš znotraj dobro počutila, od zunaj pa bodo prišli počasi tudi potrditve teh tvojih odločitev. To je neizbežno smile
Če nisi na pravi poti, se ne boš dobro počutila in dokazov ne bo. Kmalu boš torej lahko spremenila smer, če bo potrebno.
Včasih je potrebno to napravit večkrat, nič od tega pa ni zaman oz. zguba časa, ker si vedno nabiramo izkušnje, ki jih potrebujemo.

Kot je rekel Richard Stine: Preprosto je. Smo kjer smo in počnemo točno to, kar je potrebno. Drugače bi bili nekje drugje in počeli nekaj drugega.

Srečno  smile !

Hvalaaaa za Pandico   smile  :prst:

110

(16 odgovorov, vpisanih v TV Preprosto naravno)

Valčika,
kot je povedal Zoran - ponudbe je dovolj, za tiste, ki želijo delat.

Ključna za delo na sebi je tudi prav ta želja, ta iniciativa, ki mora priti od znotraj. Ta želja mora biti dovolj močna, da nam da to začetno energijo, da kaj premaknemo. Takorekoč je to naša lastna iniciacija v spremembo in hkrati prvi korak.
In prav zaradi tega je prav, da so te stvari na voljo tistim, ki so pripravljeni kaj narediti za to, da se jim kaj spremeni.
Da najdejo svoj način, svojega učitelja, sodelavca, svoje poti.

Veliko stvari je splošno znanih, pa jih ljudje počnemo narobe, se pravi ni problem v pomanjkanju informacij ampak v tem, kaj mi z njimi počnemo.

Poleg tega, ko si ravno omenjala Marjana, je -če se prav spominjam njegove zgodbe- sam prvič slišal za duhovnost tam nekje pri štiridesetih. Pa težko rečemo, da ta človek ni sam iz sebe veliko naredil, ne?

Take stvari rabijo skratka enostavno dozoret, če bi jih prej rabili, bi nam prej prišle na pot - včasih se to zgodi zelo zgodaj, vedno pa v ravno pravem času.

Ko bo nacionalni radio začutil potrebo, da bi delil taka znanja, bodo posredovalci zagotovo pripravljeni smile

Prejela sem vprašanje glede zgoraj omenjene odgovornosti do svojih čustev:

Kako smo lahko odgovorni do svojih čustev?

Tako, da jih opazujemo, razumemo in nanje primerno odreagiramo.

Naša čustva pač so kakršna so, in z zatajitvijo le-teh ali sprenevedanjem glede njih se odrečemo velikemu delu sebe in precej zanimivim in pomembnim informacijam o tem, kako mi funkcioniramo. Seveda to ne pomeni, da moramo vsakomur povedati, kako čutimo do njih ali kakšna čustva v nas vzbujajo, je pa to pomembno za nas, kajti to so naši notranji ključi, ki - če jih opazimo in razumemo - postanejo rešitve naših vedenjskih rebusov, ki se tako radi skrivnostno pojavljajo ravno na področju čustvovanj. Ta del je torej naša naloga in tu se skriva omenjena odgovornost.
Če se želimo torej resnično spoznati, je najpomembnejše razumeti svoja čustva, kajti naše čustvene reakcije so bistveno kompleksnejše in naša logika čustvovanj bolj zapletena kot vsako še tako vrhunsko razmišljanje - posledice pa so praviloma globlje.
Svoja čustva moramo skratka nujno spoznati - deljenje le-teh pa je opcijsko smile

Poleg tega smo si s samo-opazovanjem sčasoma na jasnem tudi, kako doživljamo čustva drugih in dodaten bonus je, da lažje spoznamo tiste načine vedenja, ki nam odgovarjajo. Vedenje je namreč -poenostavljeno gledano- družbena koda za izražanje dinamike svojega čustvovanja. Izraža tako vsebino kot obliko tega, kar mi nosimo v sebi in oba faktorja sta enako pomembna.

Če npr. izpostavimo strast - strast je lahko brezglavo divjanje v pogubo z vulkanom v prsih in viharjem na ustnicah.
Lahko pa je posvečeno, poglobljeno, vztrajno delovanje v smeri, kamor te pripelje globok notranji ogenj, ki si ga prepoznal kot smerokaz svojih najvišjih vrednot.

Obe definiciji strasti sta popolnoma legitimni, vendar nekdo, ki prepozna podoben način delovanja ne bo rabil dolgo, da bo preko izražanja čustev prepoznal sorodno dušo. Slej ko prej namreč naše vedenje definira naš način sodelovanja v odnosih, interakcije z ljudmi spet vzbujajo čustva, ta pogojujejo naše reakcije in te so spet opisane kot vedenje.
Zato nikakor ni vseeno, kako reagiramo, kajti naše obnašanje je lahko skoraj popolnoma naša lastna kreacija, kar pa za čustva sama ne velja.
Če želimo spremeniti karkoli na tem področju, seveda začnemo pri sebi.
Z lastno spremembo obnašanja postopoma dobimo drugačne povratne informacije iz okolice in posledično potem tudi začnemo drugače reagirat, in, končno, tudi čustvovat. Kjerkoli začnemo v tem krogu je v bistvu vseeno, važno je, da smo odgovorni za tisti del, ki se ga najprej odločimo vzeti pod drobnogled.

tasek,
kar se tiče dela na sebi se največ naredi sproti smile
S tistimi malimi koraki, ki so konstatni, pa čeprav niso dramatični. Ko se tako pripravi teren, se tudi kvantni preskoki lahko zgodijo, ko smo zreli za to (tako čas kot mi!).

Res je fino imeti določen čas zase, ampak prava duhovnost je v bistvu tista, ki jo prakticiramo med vsakdanjim življenjem in znotraj našega urnika. Tako, da tistih 5-10 min na dan se najde zase, potem se pa tudi že kaj spremeni. Ker realno gledano pri treh otrocih in službi - lahko čakaš do penzije na 'pravi moment'!
Šalo na stran - po moji izkušnji se vsekakor največ naredi ravno takrat, ko si kljub pomanjkanju časa vztrajno jemlješ male enote svojega lastnega prostora. Ne glede na to, če se boš odločila to jemat za šolo ali karkoli drugega, upam, da si ga vzameš!

Veliko uspeha in morda nasvidenje smile !

lunca je napisal/a:

Oh draga Tinca, ravno danes pri jutranji meditaciji sem predelovala strah pred pomanjkanjem, ne imeti , skratka strah pred prihodnostjo, predvsem iz finančnega vidika. In tale tvoja razlaga in razčlenitev straha mi je prišla kot  obliž na rano.
Hvala vesolju, da obstajaš  :srcek:  :rose:  :srcek: , prav tako tudi Zoran in Urška :prst:  :srcek:  : :rose:
Lep dan RES STE KRASNI

Draga lunca, me veseli, da lahko pomagam!

Kmalu nekaj o tem, zakaj mora sprememba boleti. Bo zabavno  smile  !

Ninja je napisal/a:
Tina je napisal/a:

večnost in nič imata v vesolju zelo podobno funkcijo :rose:

To me spominja na vedno isti zaključek najinih debat s fantom: da je vse eno in vseeno wink

Res je!
So pa to močne besede, ki jih lahko hitro napačno interpretiramo.
Vseeno postane šele, ko resnično razumemo, čutimo in se tudi -predvsem- obnašamo tako, kot, da je vse Eno.
To bi pomenilo, da zmoremo sprejemati vse točno tako, kot je, da smo sposobni neobsojanja in istočasno delovanja iz nekega notranjega stika s čisto zavestjo ter konstantne, vseprisotne odgovornosti do svojih misli, besed in dejanj.
In seveda čustev!

To bi pomenilo, da naš zunanji opazovalec sebe neutrudno ozavešča vsako naše dejanje in stanje. Že samo to pa je kar težko delo, kot vemo. To bi tudi pomenilo, da živimo v skladu z našim notranjim aspektom božanskega, kar pomeni, da smo ga tudi že našli in se z njim močno povezali.
To odpira tudi globlja vprašanja glede našega namena in doživljanja namena v življenjskih izkušnjah.
Na primer -
če smo na nivoju duše vsi enako sveti, tako morilec kot modrec, in živimo svoje življenje v skladu z našo nalogo, ki je morda izkušnja nečesa neprijetnega, je vseeno razlika med morilcem in modrecem v zavedanju tega, kaj kdo počne in kaj s tem počne. Modrec morda ve, da je moriti narobe, morilec pa ne. Ko pride do situacije, ko morilec ozavesti svetost življenja, pride tudi do spremembe zavesti. Lahko to počne še naprej, vendar bo od tu dalje njegovo dejanje imelo popolnoma drugačno težo.
Tako morilec lahko postane modrec, ko ozavesti svoje namene in obratno - modrec lahko hitro pokonča kakšno sveto misel, če ni pripravljen nanjo in jo zavrže, medtem ko bi nekdo, ki redno in pozorno opazuje tok svojih misli znal ceniti tako novost in jo s časom umestiti. Veliko modrosti je praviloma povezano tudi z velikim številom napak, težav, neprijetnostmi in bolečinami znotraj in zunaj nas. Tako so v bistvu te meje precej zabrisane in na koncu ne vemo več dobro, kaj se dogaja. Zato tudi pravimo, da ima vsak svetnik preklost in vsak grešnik prihodnost.

Nadvse pomembno je, da stalno raziskujemo, ali so naši nameni na nek način sploh pravilni, to, da so dobri namreč ni dovolj (pot v pekel je tlakovana z njimi, mar ne?). To pomeni, da moramo konstantno negovat naš stik s tistim delom sebe, ki je najbolj duhovno neoporečen in prevzeti odgovornost za to, da smo ga našli.
Kdaj smo ga našli? Kako vemo, da smo ga našli? Ne vemo!
'Tisti, ki veliko ve - ve, da ničesar ne ve'.

Sčasoma razvijemo neke vrste občutek, tudi zunanji svet nam pokaže v materiji, kako se udejanja naš obstoj, ampak jasne garancije ni. Edino kar imamo je naša lastna zavest. Zato delamo, iščemo, kopljemo, gradimo, podiramo ... oz. v nekih naravnih ciklih konstantno raziskujemo staro in novo hkrati ter opazujemo, opazujemo.

Namen namreč ni samo, da nekaj vemo, ampak da potem s tem nekaj naredimo, tako spet nekaj novega odkrijemo in zvemo, to uporabimo, spet nekaj zvemo ... krog se vrti veselo naprej v neskončnost.
Ta pot je brezkončna, ker ni zgornje meje, ki nas omejuje, zato z vsakim ciklom preobrazbe odstranimo eno plast meglice in že smo drugje, oziroma še vedno tu, ampak drugačni.

Je pa zelo zanimivo na poti, ne glede na to, kje smo smile !

Strah - naš zaveznik

Strah, s katerim se potrebujemo spoprijateljiti ob delu na sebi ni funkcionalni strah, ki zaščiti naše preživetje. Tudi ni strah, ki bi skrbno bdel nad našimi osebnimi vrednotami s tem, da bi nas potisnil v obrambno delovanje in s tem zagotovil varnost ljubljenih stvari ali idej in konceptov. Tudi ni strah pred prihodnostjo, tiste vrste bojazen, ko ne vemo, kako se bo naša trema pred pomembnim trenutkom izkazala v praksi. Tudi ni groza, ki nas prevzame, ko se nam zazdi naša situacija nerešljiva ali brezizhodna - ali panika, ki nas pograbi, ko smo pod pritiskom neznanih zunanjih faktorjev. Se pravi noben od strahov, ki nas požene v kakršno koli aktivnost.

Gre se za drugačne vrste strahov, ki delujejo v primerjavi z zgornjimi precej manj produktivno.
Strahovi, ki nas hromijo, ki nas iz neznanega razloga prisilijo, da ovinkarimo, se ne soočamo s situacijami, da odlašamo, iščemo izgovore in tako naprej. Vsi poznamo taka stanja, ko vemo, v katerem grmu tiči zajec, ampak nekako raje pregledamo cel gozd, kot, da bi pokukali v tisti grmiček.

Seveda je na začetku pogosto tako, da do tega izogibanja ne pride zavedno. Ko pa nekaj časa hodimo po neizhojenih stezicah samospoznanja, se to spremeni. Prav dobro vemo, na katerem področju je 'zajec', čustveni vakuum, točka, ki jo tako radi izpustimo, slepa pega našega samoopazovanja, črna luknja vseh dobrih namenov.

Kaj se torej dogaja? Kaj je tisto, kar nas hromi, ko ne storimo koraka naprej, ko ne spremenimo načina delovanja?

Dobra novica je, da to v bistvu ni strah.
Če torej vemo, kaj si želimo in ne storimo ničesar konkretnega, da to dosežemo (več o tem čez nekaj vrstic), smo najverjetneje nekaj od naslednjega:

- iz različnih razlogov nepripravljeni na spremembo
- globoko zasidrani v čustveno-vedenjskem vzorcu, da smo nevredni spremembe
- leni (čustveno, fizično ali umsko).

Naslednja dobra novica je, da lahko to spremenimo. Če smo pripravljeni sprejeti določene odločitve in odgovornosti. Če smo pripravljeni videti, kaj se nam dogaja izven očitnega občutka notranje nemoči, ko pravimo, da bi nekaj želeli, tega pa ne storimo. Teh ČE-jev je kar nekaj. Spet dobra novica je, da so vsi odvisni od nas in naših odločitev. Kako jih prepoznati?

Dejstvo je, da če naša dejanja niso skladna z našimi besedami in mislimi, živimo v neke vrste notranjem konfliktu (ali večih), ki nam EDINI lahko pokaže nadaljnje korake.

Takoimenovani 'strah' je v resnici zamaskirana, preoblečena zavora, ki jo moramo nujno prepoznati in preseči, da lahko nadaljujemo po svoji poti. Popolnoma neizogibno je.
In iz tega razloga lahko prepoznamo ta občutek - kot našega največjega zaveznika.
Dobro pomislimo, kaj to pomeni. In se veselimo!

Ko nas začne stiskati, torej zagotovo vemo, da smo na pravi poti. Tam je jedro problema, tam so naše rešitve, tam so odgovori in tam so skriti (ali niti ne tako skriti) vzroki. Zato naj ravno ti občutki postanejo neke vrste gonilo za naša dejanja. Ko začutimo stisko - naj zazvoni ta dobrodejni alarm! Takrat smo blizu, zelo blizu koncu rešitve svoje mizerije.

Ali smo sposobni ta alarm vzeti kot prijazno zagotovilo na svoji poti? In ga prevesti v vznemirjenje?

Vprašanje je preprosto, kot veliko preprostih stvari pa ni nujno enostavno.

Če gremo torej po vrsti glede zgoraj omenjenih stanj.

Nepripravljenost na spremembo -
to je odlašanje aktivnosti zaradi naše lastne psihične in čustvene nepripravljenosti. Pogosto nastane zaradi nejasnosti, kaj bi sploh radi. Ta nepripravljenost je redno pomešana z ostalima dvema razlogoma ter nekako prehodna faza ozaveščanja, kaj se z nami dogaja. Vemo, česar ne bi radi, pa ne vemo še točno, kaj bi radi in malo postopamo na isti točki v življenju, zadovoljni s svojimi ugotovitvami o tem, česa ne želimo. Prej sem omenila, da je potrebno narediti nekaj konkretnega. Dobro in prav je, če spoznavamo različne tehnike, načine, obiskujemo delavnice, se družimo z ljudmi s podobnimi življenjskimi potmi in samega sebe nasplošno spoznavamo. Ampak slej ko prej se to raziskovanje, tipanje v temi rabi spremeniti v nekaj globljega. Kajti samo tam so konkretni rezultati. Aktivno iskanje tega, kar želimo pa je edini način, da do tega pridemo. To odlašanje naj torej ne traja predolgo, kajti, ko se problema enkrat zavemo, je stvar naravno zrela, da se ga lotimo. In kadar sami aktivno delujemo - se navadno tudi vesolje malo potrudi in nas podpre.

Vzorec nevrednosti -
nekateri ljudje imamo zanimivo taktiko vodenja samega sebe za nos. Nekako takole gre: nečesar si blazno želimo, ampak … Lahko bi, ampak … Saj sem že enkrat poskusil, ampak … Prepoznate to v drugih? Prepoznate to v sebi? Opazila sem, da vsi mi na določenih področjih reagiramo tako vsaj včasih v življenju. Gre za paradoks, ko se globoko v sebi ne počutimo vredne, posledično se vsemu že vnaprej odrečemo, da ne bi dobili te zunanje potrditve svoje slabe podobe in si jo tako vnaprej, varno in manj boleče, potrdimo kar sami.
V končni fazi pa se za nameček zunanjemu opazovalcu naše obnašanje kaže, kot, da nič v resnici ni dovolj dobro ali vredno našega truda. In tako naše delovanje na zunaj dejansko deluje kot večvrednosti kompleks.
To seveda niti ni tako nenavadno, kajti vzorca večvrednosti in nevrednosti (oz. manjvrednosti) sta globoko povezana. Tako, kot sta strah pred uspehom in neuspehom. Veliko tega je bilo že napisanega na forumu in tudi v klasični psihološki literaturi pa tudi na področju karmične diagnostike. Če sumimo, da je to naša zavora, se je lotimo s pomočjo postopka transformacije, pri kakšnemu terapevtu, lahko pa seveda poskusimo najprej sami. Tudi za ta vzorec velja, da ga ne opazimo, dokler nismo v življenju na točki, ko ga zmoremo spremeniti.

Lenoba -
da! Najpogostejši razlog, da ničesar ne naredimo zase je ta prastara človeška lastnost, ki pa ima krasne potenciale. Lenoba v obliki udobja je razlog za prenekateri izum in splošni napredek človeštva. Radi imamo čimvečji izkoristek, čimveč truda za čimmanj dela in to je popolnoma naravna stvar. Za trenutek pozabimo vseprisotne zapise v skupnem nezavednem našega naroda, ki se berejo v glavnem v stilu 'Brez dela ni jela', 'je treba delat', vse trpeče ideje krščanskega izvora (in še kakšnega) o tem, kako zelo nepravično je, da se stvari sploh zmorejo zgoditi brez večjega truda. Saj v bistvu se ne.

Zato objemimo lastno lenobo, sprejmimo jo, brez obsojanja. Ona je v resnici pogosto najjasnejše kazalo naše pripravljenosti za premike.
Na srečo namreč nismo le leni, smo tudi inteligentni in čustveni. In prav je, da si tudi to priznamo. Kar pa je še bolj ključnega pomena je, da se imamo dovolj radi, da razumemo, da je za večje in dolgotrajnejše udobje treba žrtvovati hitre rezultate. Tako je lenoba opravila prvo funkcijo, ki je v tem primeru ta, da poiščemo poenostavljanje in preko njega dosežemo to, da zreduciramo naše probleme na nekaj osnovnih.

Od tu naprej pa nastopi dolgoročno delovanje. Delovanje v obliki neobsojanja. Sprejemanja sebe. Sprejemanja drugih. Iskanja tega, kar v resnici lahko naredimo s tem, kar imamo. Ponavljanje novih načinov, ki jih želimo ponotranjit. Globinsko delanje na sebi. Meditacije. Afirmacije. Stotine faz in osebnih stanj na naši poti. Resda lahko veliko tega dela opravimo leže … tudi miže …. ampak dragi moji, ko delamo zavestno več nismo leni!

Rabimo samo še ljubezen in čas. In kanček zaupanja vase.
Statistično gledano Dvom namreč uniči bistveno več naših sanj in želja kot dejanski Neuspeh.

Hvala, spelca13, me veseli  smile

117

(2 odgovorov, vpisanih v Razno)

valilu, jaz imam dobre izkušnje s tem steklom. Tudi zelo lepo je, ni pa najboljše za prenašat okoli smile
Ne čutim pa veliko razlike v okusu ali kaj podobnega oz. morda nisem dovolj dolgo čakala (nimam doma, na obisku sem poskusila).

Draga aleksa,

razumem tvoj strah, ne razumem pa tvojega vprašanja. 'Po kateri poti naj grem' - oziroma ne vem, kakšen odgovor pričakuješ?
Namen življenja je Življenje samo, in katero 'špuro' si izbiramo je naša odločitev ... tega nam nihče drug ne more povedat.

Morač pač sama sprejeti odločitve, tako to gre. Kot ti je rekel Zoran - izloči, česar ne želiš. To je prvo delo smile
Potem se bo lažje pokazalo, kaj želiš.

Ni tako, da bi stvari mogle nujno teči kot namazane, če si na pravi poti, vsi moramo čez težke in naporne trenutke.
POTEM šele, ko razčistimo zadeve s sabo, lahko stvari stečejo.
Predpogoj pa je, da sami odstranimo ovire v nas. Takrat se čudežno odstranijo tudi zunaj nas wink .
Kot praviš pa si trenutno v točki zmede in popolnoma nemogoče je, da bi stvari same od sebe tekle.
Tako, da ni v tem pogledu nič narobe s tabo in se dogaja popolnoma normalna stvar - si pred fazo, ko bi rabila kaj spremenit.

Zato pa ti zagotavljam, da prej, ko boš začela delovat, prej se boš počutila, da nekaj koristnega, konkretnega, produktivnega ... delaš zase in prej boš to spremenila v dobro počutje. Ko se boš bolje počutila, boš veliko lažje razčlenila ta vozel in se nehala vrtet v zanki.

Nikakor pa se ni dobro primerjati z drugimi, ker vsak od nas ima svoje želje in potrebe, načine dela in partnerskih odnosov.
Če že rabiš primerjat, primerjaj sebe s sabo v različnih življenjskih obdobjih.

Premisli torej, česa nočeš, kaj bi rada in potem z majhnimi ter vztrajnimi koraki pogumno naprej.
Kot pravi kitajski pregovor: Tisoč milj dolgo potovanje se začne z enim samim korakom.

Srečno :prst:

Franci ... hvala za povratno in spodbudno informacijo smile

kar se pa Boga tiče, mi je najbližje ideja, da je karkoli pomeni vsakemu izmed nas, ker s to idejo moramo pač mi sami živet in naj bo (ali ne bo) torej to, kar je za nas v najvišje dobro. Življenje, narava, ljubezen, energija, neskončnost, večnost, nič ... večnost in nič imata v vesolju zelo podobno funkcijo :rose:

Aleksa, lepo pozdravljena in dobrodošla!

Iz tvojega pisanja je precej jasno, da večino stvari sama veš  smile

Poznaš svoje vzorce (v vsakem primeru dovolj, da lahko začneš spreminjati, kar veš, ostalo pa pride na plano kasneje), veš, da si življenje kreiramo sami in verjetno tudi že veš, da bežanje pred sabo (niti v tujino niti v navidezno nevednost) ne bo obrodilo potrebnih sprememb.

Na srečo je tako, da je večji del dela na sebi povezan s samodisciplino. Iskrenost in samokritičnost je pomembna, te imaš tudi dovolj, ampak kot povsod drugje, je tu potrebno veliko discipline, da se potisnemo naprej in premaknemo najprej iz točke, kjer ne želimo biti. Potem se bo pojavila točka, kamor želimo. Ni nujno vedno vse vnaprej jasno, pot sama je tista, ki nam sproti kaže, kam moramo in kako.
Zato je prvo delo, ko želimo spremembo, to, da se povežemo sami s sabo, iskreni do kosti (ali pa do neba - kakor vzamemo), in za začetek sprejmemo to, kar nam ni všeč in s tem začnemo spreminjati, kar lahko.

Kar se tiče koncev in ločitev - ti so zelo boleči za vse ljudi, ne samo zate, zato boš v vsakem primeru če se za tako pot s partnerjem odločita, lahko dobila veliko informacij in podpore o procesih ločevanja in prebolevanja.

Zakaj pravim, da je na srečo potrebna samodisciplina? Zato, ker te spremembe ne pridejo čez noč in ravno to dolgotrajno delo, ki gre po korakih in postopkih, nam da čas, da sprejmemo stvari, ki se nam dogajajo, zaživimo novo in sproti uvidimo kako in kaj.

Če bi dejansko lahko z uvidom v biopolje in napovednikom v prihodnost rešili vse naše probleme, nas seveda ne bi nič naučili in potemtakem bili popolnoma nepotrebni. Naši 'problemi' so namreč samo smerokazi za tisto, kar je potrebno spremeniti in odkriti pri sebi.
Tudi, če nimaš uvida v biopolje ali ne znaš karmične diagnostike, se lahko že z ozaveščanjem tega preprostega dejstva veliko spremeni.

Tvoj strah pred tem, da v resnici ne živiš, da bo življenje šlo mimo tebe je ravno tista točka, kamor se moraš z vsem svojim bitjem obrnit in stopit skoznjo, kajti na drugi strani tega strahu so odgovori, ki te bodo popeljali tja, kamor rabiš iti in tam je Življenje.
Strah je namreč varovalni mehanizem tvojega uma, ki se boji neznanega. Nekateri pravijo 'better the devil you know' - se pravi bolje znano trpljenje, kot ... kaj? Prava ti, pravo življenje, sprememba na bolje..?

Koliko slabše mora postati tvoje življenje, da se boš zmigala? Koliko te mora partner prezirat in kako slabo ti mora iti poslovno, da boš naredila prve korake? Res rabiš doseči popolno dno, da se lotiš sprememb?

Odgovori so v tebi in tam je prava pot, ki je vedno tista, ki jo že sami poznamo - drugi so samo zunanji pokazatelji naših stanj smile
Možnosti je seveda ogromno, kar rabiš je malo spodbude, da jih najdeš in izbereš.

Če si razočarana, ker ni v mojem odgovoru konkretnih vpogledov v biopolje, ti lahko svetujem, da že poznane stvari začneš predelovati preko transformacijskega postopka, dokler se ti ne oglasi še kdo drug. Jaz odgovore iz biopolja (in skupnega nezavednega ali kakorkoli že to imenujemo) namreč prejemam drugače, v obliki informacij.

Mislim pa, da ni naključje, da sem ti odgovorila na tak način, ker sem začutila, da rabiš rahel opomnik, da se nehaj igrat igrice sama s sabo, ampak začni delati. Tako ti življenje vsekakor ne bo ušlo, ker boš imela polne roke opravkov smile

Srečno  :srcek:

Kdaj se ni dobro preveč pogovarjati, ko smo sredi življenjskih sprememb?

Takrat, kadar doživimo stvari, ki si jih ne znamo takoj razložiti, smo jih pa začutili.
Čez čas namreč postanejo razumljive in jasne tudi našemu umu.

Se spomnite tistega občutka, ko česa ne razumete, in potem vam nekdo nekaj razloži, in potem ...trenutek ... in ... aha!
Tako se torej občutek, če mu damo malo časa, spremeni v zaznavo, ki postane misel, ki jo lahko ubesedimo, umestimo v spekter besed in takrat dobi misel (na verbalnem nivoju beseda) tudi smisel.
Ni naključje, da je je beseda 'smisel' sestavljena iz besede 'misel', kajti prav misel mora dobiti svoje mesto v našem sistemu zaznav, da postane stvar smiselna.

Da do misli sploh pride, pa rabimo doživeti preskok, ki ni samo racionalen. Racionalnost/razumevanje je zadnja, upočasnjena faza zaznave.

Kaj pa je misel? Fizično je to skupek impulzov v naših možganih, ampak tudi misel pride od nekje. Misel je le del nečesa večjega, ki ga v danem momentu lahko izrazi. Se pravi, da so stvari, ki so večje od misli, in jih misel izrazi le delno, kolikor je trenutno možno. Tako tudi ne razumemo vseh stvari naenkrat, ko se nečesa učimo, ampak se počasi odpiramo za stvari v lastnem ritmu in po lastnih sposobnostih.

Vrstni red zaznave in delovanja je torej: občutek - misel - beseda - dejanje.
Če gremo še dlje - govor je hitrejši od pisanja. Zapisana beseda je statična, materialna. Včasih so jih pisali v klinopisu, zdaj pa tipkamo, kar je bistveno hitreje. (Ali to kaže smer komunikacije prihodnosti - preko brezžičnega proti telepatiji? Kdo ve, pustimo se presenetit.)
In hitrost je zelo jasen indikator, kako iz nematerialnega (hitrega) stvari postavimo v materialno - tako, da jih upočasnimo. Vibracija se zniža, misli se zmaterializirajo v dejanja in skozi dejanja v predmete - torej v trdno snov, če se tako odločimo.

Ko smo sredi življenjskih sprememb, pa so te faze prehodov med občutkom - mislijo - besedo -dejanjem posebno pomembne.

Zelo ranljivi smo lahko takrat, ko spoznavamo nove resnice o sebi, svetu, za katere še nimamo besed. Takrat se pogosto zatečemo v pogovor in s tem naredimo nekaj, kar nam prepreči dostop do lastne resnice, lastne ugotovitve in lastne misli. Ko se namreč pogovarjamo z drugimi, preusmerimo pozornost na to, kar govorimo mi ali druga stran in se tako ne prepustimo notranjim prefinjenim občutkom, ki nam želijo nekaj sporočiti.
To pa je ravno najpomembnejši del - ko pridemo v stik s samimi sabo.

Včasih so te faze dolgotrajne, včasih je zamik med nedoločenim občutkom, in ugotovitvijo, ki iz njega končno nastane - dolg. Včasi traja nekaj trenutkov, spet drugič nekaj mesecev ali celo let. Vendar je bistveno, da si ne vzamemo tega, kar je naša lastna nagrada za naše delo, kar je razlog, za naš obstoj - razumevanje samega sebe.

Kadar smo torej zmedeni, in imamo nejasne občutke o tem, kaj se nam dogaja, je dobro počakati z razlagami. Dobro si je vzeti nekaj časa in opazovati svoje občutke, brez, da se izpostavimo interpetacijam drugih ljudi in s tem preskočimo svojo.

Seveda ni namen, da se slabo počutimo, da smo razburjeni ali nesrečni - v takih trenutkih je treba poiskat stik z ljudmi, vendar prej preverimo pri sebi, ali ni to le strah pred neznanim, ki nas žene v zavetje poznanih besed. Zelo pogosto namreč ravno v trenutkih pred večjimi spoznanji začutimo velik strah, ki je popolnoma naravna zaščita - naš um, ki nas hoče obvarovat pred neznanim in pred potencialnimi nevarnostmi.

Če ga zaposlimo z opazovanjem tega, kaj se nam dogaja, smo lahko bolj mirni, istočasno pa si damo možnost, da pridemo do lastnih globin in spoznanj, ki jih morda ne znamo takoj izraziti z besedami, ampak jih moramo najprej začutit.

Druge vrste situacija, kjer je bolje, da se malo umaknemo v svet brez konstantnega dialoga je ta, ko smo preizkusili vrsto tehnik, prebrali polno knjig, slišali veliko modrih besed - nam se pa še vedno ne zgodi premik, ali sprememba, ki bi jo želeli.

Kot pravijo, da vsak najde zdravnika, ki se z njim strinja, če le dovolj dolgo išče - tako tudi na nivoju pogovora vedno najdemo potrditev naših besed. Vendar - če se mi ne počutimo dobro ali vsaj drugače, če imamo občutek, da se ni nič spremenilo - takrat enostavno utihnimo, opazujmo in to počnimo dovolj časa, da bomo lahko malo bolj poglobljeno razmislili o sebi.

Nesmiselno je neskončno obiskovat tečaje in delavnice, zapravljati kupe denarja in priti na domov z mislijo: 'Nihče mi ne more pomagat'.

To namreč ni čisto res. Pravzaprav je daleč od resnice.
Veliko ljudi in tehnik vam lahko pomaga, vendar morate vi vseeno narediti vse sami. Ali ste pripravljeni na to?

Odgovor na to vprašanje je onstran tišine in dokler nas je strah, lahko hodimo okoli in se mu izogibamo, seveda bomo doživeli in izkusili veliko zanimivega, ampak besede ne morejo večno zakriti prazne luknje v nas - ki je strah.
Saj pregovor pravi: votel je, okrog ga pa ni.

Torej - le pogumno in - vsaj včasih - brez odvečnih besed.

Prihodnjič - O strahu.

marakeš je napisal/a:

Verjetno bo res držalo. da z mentalom zaviram vse ostalo, ker mi po glavi nonstop roji tisoč misli, kako bi lahko anredil to in ono, tehnološko pomagal ljudem, v smislu free energy, potem v smislu blokiranja negativnih sevanj itd.

kar se zapacanosti telesa tiče, pa ne vem, ker sem pred časom nehal jesti meso, zelo pazim kaj kupim v trgovini, se trudim za bio izdelke, tudi alkohol mi preprosto po večini ne paše več in spijem vode vsaj 2l na dan. Imam pa že nekaj mesecev težave s srcem sicer ni nič resnega vendar je moteče. bom pa pogledal tole glede čiščenja telesa.
Hvala za odgovor

marakeš, živijo!

Zapacanost telesa ni nujno povezana s hrano, ampak verjetno v tvojem telesu predvsem s tvojimi mislimi in posledično čustvi. V redu je, če začneš z zdravo hrano, ampak telo je šele zadnja faza, kjer se vidi, kako ti razmišljaš.
Včeraj (predno je Zoran odgovoril) sem napisala daljši odgovor, ki ga še ni objavilo, ampak se zdaj ne rabim ponavljat, mislim, ker če si njega razumel, potem veš, da si začel na napačnem koncu - pri drugih.

Vseeno nekaj na to temo -

ko sem v nekem trenutku prišla do spoznanja, da ljudje večino svojega dneva (!!!!) preživljajo/preživljamo preokupirani s tem, kaj počnejo drugi. Kako bi drugi morali parkirat avto, kako bi sosed moral kosit travo, kako bi morala dišat juha v restavraciji, kako bi ljudje morali stati v vrsti na blagajni ... sem bila v totalnem šoku. A razumeš, kaj ti želim povedat?

Razlika med našim mnenjem o svetu in svetom je tisti del slike, ki jo je za začetek treba sprejet, če ne želimo, da dejanja drugih vodijo naše počutje. Ko boš sprejel, da je vse točno tako, kot je, zaradi večjih in pomembnejših razlogov, kot je naša omejena pamet, boš tudi sam sprejet.

Da je tvoje življenje tako močno pod vplivom tega, kar delajo drugi, seveda že v osnovi ni fino.
Mimo tega, da vsaka generacija naslednjo opiše kot 'nemogočo', 'brez občutka za to in ono' itd itd, kar je naravno, je že iz tvojih besed razbrati, kako te obremenjuje to, da ljudje počnejo stvari, ki so 'vsakemu jasne, da je to narobe'.
Hja - očitno te stvari niso jasne, drugače ljudje teh napak ne bi delali smile

Dejstvo je, da imamo vsi svojo lastno resnico, doživljanje le-te, ki nima veliko zveze s tem, kako drugi doživljajo svet.
Prav tako je pomembno, da si zapomnimo, da ljudje vedno delujemo znotraj svojih zmožnosti. Preko te misli, tega zavedanja, se nam samim odpre možnost za odpiranje srca in sprejemanje - predvsem ljudem, ki so zelo racionalni.

Ne gre se namreč za to, da bi ti bil zavestno vzvišen, ampak da je to podzavestni vzorec, ki te ovira pri tem, da bi bil srečen na svoji poti. To skratka ni nekaj, kar bi se ti zavedal, oziroma zaenkrat še nisi dovolj ozavestil, da bi ta vzorec dovolj predelal.

Treba je sprejeti vse, kot je, in to je precej velik izziv. Usmeriti svoje mentalne sposobnosti na samoopazovanje, brez kritike, z odprtim srcem, samoljubeznijo in opazovati, kako se počutiš. Otroci in živalce te tudi zato sprejemajo - ker so brez predsodkov in ne obsojajo smile

Verjetno tudi ni naključje, da imaš težave s srcem, ker je to točno tisti del tebe, ki je neaktiven - na svet gledaš izključno skozi oči razuma, ta, drugi del je pa tisti, kjer je tvoja moč za spremembo in kjer se skriva potencial za preboj.

Kar se tiče entitet - to bo odgovoril kdo drug, ki ve več - jaz pri tebi čutim močan notranji dvoboj, konflikt med tem, kar misliš, da moraš biti in tem, kdo si tvoja duša želi, da bi bil. Vse tvoje kritike, slabe misli, občutki neprijetnosti ... to se tudi nekje mora sproščat in ko si vesel, takrat se sprostiš ... in takrat si v stiku s sabo ... in takrat pridejo stvari tudi lažje na plano.

Toliko iz moje strani, energijsko bo pa kdo drug vedel več in videl več smile

Srečno!

Izražanje sebe v obdobju življenjskih sprememb

Velikokrat slišimo, da se ljudje premalo pogovarjamo. Glede na to, koliko besed je vsakodnevno izrečenih, to ne bi smelo biti res. Morda pa se ne pogovarjamo tako zelo premalo, kot se pogovarjamo narobe. Ali z napačnimi ljudmi.

Pri tem ne mislim nujno na splošna in dognana pravila dobre komunikacije, o katerih se lahko poučimo na tečajih, v knjigah in podobno.
Mislim predvsem na to, da so naše potrebe po izražanju sebe, še posebno, ko smo v obdobju večjih življenjskih sprememb, ko smo ranljivi in ne vedno pripravljeni na kritiko (pa četudi je konstruktivna), lahko zelo različne.

Na primer:

- potreba po tem 'da nekaj na glas poveš', brez kritike, povratnih informacij (enosmerno)
- potreba po deljenju občutij in informacij (enosmerno)
- potreba po izmenjavi informacij (dvosmerno)
- potreba po prejemanju nasveta (enosmerno)
- potreba po dajanju nasveta (enosmerno - v drugo smer)
- potreba po dialogu, nadgradnji obstoječih informacij (dvosmerno)

in tako dalje.

Ko smo sredi vrtinca sprememb, včasih rabimo na glas izraziti notranje dogajanje že samo zato, da naše notranje dogodke spravimo v neko strukturo, ki je za nas sprejemljiva. Pogosto se v takem primeru znajdemo sredi pogovora s prijateljem ali partnerjem, ki težko razume ali sprejema, kaj se nam dogaja.
Tako lahko naša potreba po deljenju ali izražanju pripelje do čisto druge situacije - npr. konflikta ali zavrnitve, ob kateri se zapremo za dialog in s tem dosežemo ravno nasprotno, kot bi si želeli. Namesto, da bi rasli, se odpirali ... potegnemo zavoro in zapremo polkna in duri. Tako 'delo na sebi' ne prinese pričakovanih olajšanj, ampak več problemov.
Kot, da ni že dovolj težko biti zaposlen sam s sabo. (Saj se spomnimo tistega: 'Nisem imel/a problemov, dokler nisem začel/a delati na sebi' smile )

No, ko se spreminjamo in s tem soočamo naše okolje, je tudi lepo od nas, da jim malce olajšamo ta prehod.

V takih primerih je torej pomembno, da premislimo s kom se pogovarjamo in o čem.

Na primer - ne razumemo dobro tehnike meditacije ali teoretičnega dela predavanja, ki smo ga obiskali. Ali imamo fizično reakcijo ali čustven nemir po tretmaju. Namesto, da bi se obrnili na predavatelja, terapevta, ali nekoga, ki ima s tem izkušnjo, sami meljemo svoje informacije. Pogosto razlagamo, kaj se nam dogaja, ljudem, ki nam absolutno ne morejo pomagati, ker je to njim tuja tema. Nimamo se s kom pogovorit in tako lahko pridemo samostojno do napačnih zaključkov. Pogovor kot sredstvo za preverjanje lastne realnosti in sihroniziranje le-te z zunanjim svetom je potreben, kajti ne glede na to, kaj se nam dogaja, imamo lahko včasih zelo nejasen pogled nase.

Izberimo torej nekoga, ki je primeren za to, kar trenutno rabimo. Poiščimo nekoga s podobno izkušnjo. Ne zadržujmo vprašanj v sebi - vključimo se v forum, skupino, debato ... ki potencialno prinaša odgovore na vprašaje v naši glavi. Vprašajmo predavatelja, in sprašujmo, vse dokler ne razumemo.

To ni čas za skromnost in zadržanost - gre se za vaše znanje in razumevanje. Vsak predavatelj, ki mu je to resnično poslanstvo, si bo vzel čas za vas.

Če res ni nikogar, se znajdimo drugače - za začetek napišimo, kaj nam hodi po glavi - že s tem si bomo uredili misli in pogosto našli neko nam domačo strukturo, ki nam bo pomagala naprej.

Pogovarjati se je torej pomembno, ker tako spoznamo, da so tudi drugi ljudje pred istimi vprašanji ali šli čez iste izkušnje ter si lahko olajšamo pot - ne glede, da moramo lastno pot vseeno sami prehoditi.

Veliko stvari v življenju pa tudi pustimo nedotaknjenjih, ker ne najdemo pravih besed.

O tem drugič - Kdaj se ni dobro pogovarjati, ko smo sredi življenjskih sprememb?

Živijo,

odpiram temo s teksti, povezanimi s stanji in situacijami, skozi katere se vsi podajamo, ko se na življenjski poti srečujemo z večjimi ali manjšimi spremembami.

To je vodena pisna podpora procesom, ki se nam dogajajo in za katere se včasih sprašujemo, kaj pomenijo.
Dokler smo v centrifugi sprememb je včasih namreč težko videti, kaj se nam dogaja in ravno ta nejasnost našega stanja je pogosto še dodatna frustracija.

Pot moramo vedno prehoditi sami, vseeno pa je prijetno, če imamo spodbudo.

Če bodo te informacije komurkoli v podporo in pomoč, je cilj dosežen  smile

Če bi radi vedeli, ali je vaša hrana res eko/bio ... na ministrstvu so naredili spletnih certifikatov:

https://webapl.mkgp.gov.si/bioWeb/informacije.php

direktno pa tu:

https://webapl.mkgp.gov.si/bioWeb/isci.php

Zdrave pozdrave  smile