Pretekli vikend smo obiskali delavnico šamanke Alicie Hamm v Bratislavi, na kateri je bila omenjena tudi "Lakota dream school" ali po naše Lakota šola sanjanja. Delavnica, ki je delno obravnavala tudi to temo, je bila teden pred tem, imeli pa smo srečo, da si je ena od udeleženk zapisala vse povedano in z nami delila svoje znanje. Spodaj povzetek.
Zvečer, preden zaspimo, naj bi se umirili, dosegli stanje alfa in izrekli naslednjo afirmacijo, ki jo podajam v angleškem jeziku ter dodajam svoj prevod.
"I would like to walk in my dream oh holy Kachinas please. Please come and dance with me in my dream tonight. I haven't got any expectations. I trust the Universe, I trust the Big Spirit, I trust the Mother Earth and myself. I want to remember my dreams and I will remember my dreams!"
"Rad bi hodil v sanjah, prosim vas oh svete Kachine. Prosim, pridite in plešite z mano danes v mojih sanjah. Nimam nikakršnih pričakovanj. Zaupam vesolju, zaupam velikemu duhu, zaupam materi zemlji in sebi. Želim si spomniti svojih sanj in se bom spomnil svojih sanj!"
Kachina pomeni duh (a spirit) in predstavlja duh umrlih prednikov, dežja in oblakov, nadnaravnih bitij, in življenja v mnogih manifestacijah.
Ob postelji moramo imeti vselej dnevnik sanj, v katerega vsako jutro, takoj ko se zbudimo, zapišemo svoje sanje. Pomembno je, da zjutraj ne izvajamo nobenih naglih gibov, priporočljivo je tudi, da se ne bi zbudili z alarmom, ki nas vrže iz tira, saj zaradi tega že lahko pozabimo svoje sanje. Zjutraj:
- poskusimo se spomniti zadnje sanjske podobe; lahko si pomagamo tako, da uporabimo verižico, na kateri so neki kamenčki in ko se pomikamo po delčkih verižice nazaj, nas to vodi globlje v sanje;
- zapišemo si vse, česar se spomnimo, pri čemer skušamo biti čim bolj natančni, saj je vsaka malenkost lahko pomembna.
Naslednja faza je, da si med sanjanjem zadamo domačo nalogo. Med sanjanjem poiščemo svoje roke in si jih ogledamo iz obeh strani. Nato poiščemo ogledalo, da si ogledamo, kakšni pravzaprav smo. Ugotoviti poskušamo, kako se v sanjah premikamo (ali letimo, hodimo, se premikamo počasi ali hitro).
Če se nekaj odločimo, skušamo za to najti svoj način. Odločimo se na primer, da želimo poleteti in to naredimo na način, ki nam je blizu (se preprosto dvignemo iz tal, zrastejo nam krila, vržemo se iz visoke zgradbe ...).
Ko se zavedamo, da sanjamo, lahko sanje kontroliramo in postanemo tudi odgovorni za naše reakcije v sanjah. Nismo odgovorni za temo sanj, smo pa odgovorni za naša dejanja oziroma odzive. Vse, kar počnemo v sanjah, začne v veliko večji meri vplivati na naše realno življenje. Meja med tema svetovoma postane zabrisana in vse, kar se naučimo, spoznamo, dosežemo, naredimo v sanjah, se odraža tudi v našem budnem življenju. Če se v sanjah pogovorimo z osebo, s katero imamo v realnosti konflikten odnos in dosežemo spravo, se dejansko spremeni energija našega odnosa v budnem stanju.
Ko desežemo takšno stanje se močno poveča naša samozavest in moč.
Posimo lahko tudi, da sanjamo čisto določene sanje, da se nam na ta način uredijo odnosi oziroma karšne koli stvari, ki nas težijo v realnosti. Na podlagi sanj sooblikujemo namero našega življenja.
Sanje so polne simbolike, vendar je pomembno, kakšen je naš odnos do njih, kaj nam pomenijo, zato je odgovor večinoma nesmisleno iskati v priročnikih za razlago. Simbolične sanje lahko pomenijo tudi napovedovanje prihodnosti.
Na splošno pa velja nekaj osnov:
- hiša: osebnost
- klet: podzavest
- kopalnica: čiščenje
- nadstropja hiše: mentalni nivoji
- streha: duhovnost
Tema sanj je vezana na področje življenja, na katerem želi delati naša duša in nam to kaže preko sanj in se preko sanj uči. Ponavljajoče sanje tako pomenijo, da svoje duše ne poslušamo, želi pa nam nekaj sporočiti.
Osebno lahko rečem, da imam že od otroštva zelo barvite sanje in mi je sanjski svet zelo blizu. Spontano imam tudi lucidne sanje, ki pa jih še ne kontroliram. Aliciina delavnica pa mi je bila navdih, da svoje sposobnosti še bolj razvijem in se poglobim v svet sanjanja. Vsak večer se postavim v kanal (naredim os sveta) in odločim, da se bom zjutraj spomnila svojih sanj, da bom pogledala svoje roke, ter da se bom ponoči globoko spočila, naspala, regenerirala, zjutraj pa zbudila naspana, sproščena, polna energije in pretočna. Ker posvečam več pozornosti sanjam, skozi njih prejemam več sporočil, skušam si jih redno zapisovati (čeprav ravno ne gre, če se zjutraj kam mudi ali pride kdo nenapovedano na obisk
). Menim, da je to dolgoročen proces, ki zahteva nekaj discipline in vaje, ki pa je razburljiva, tako da zvečer komaj čakam, da vidim, kaj mi bo prinesla noč
Od malega sem bila nočni ptiček in nisem marala spanja, tako da mi je to sedaj dobra motivacija, da se spravim prej v posteljo